Ritmička gimnastika kao sportska disciplina zahteva od osobe koja se istom bavi da poseduje izvestan vid opreme. Pod opremom se podrazumeva odeća, obuća i rekviziti sa kojima se vežba. Kao i svaka druga disciplina i ritmika ima stroge propise kada je izbor obuće za istu u pitanju.

Iako se tokom treninga ritmičarka može opredeliti za bosonogo izvođenje vežbi, prilikom takmičenja to ne može biti slučaj. Neophodno je da devojčica ili devojka koja se bavi ritmičkom gimnastikom ima adekvatne baletanke – nazuvice, na stopalima u kojima će joj biti lako da izvede i najzahtevnije pokrete.

Nazuvice za ritmičku gimnastiku najčešće su u boji koži, mada ih možemo sresti i u najrazličitijim bojama i kombinacijama istih, koje se slažu sa trikoom koji ritmičarka nosi. Najčešći su modeli nazuvica sa plitkim i zaobljenim gornjim delom koji ritmičarki olakšava savladavanje različitih vežbi i okreta. Tabanice nazuvica su najčešće obložene keperom, a stabilnost im daju dve gume koje ih pričvršćuju uz nogu. 

Postoje i modeli nazuvica sa gumenim đonom koji istima obezbeđuje bolji oslonac i sprečava proklizavanje ritmičarke na parteru. Od izuzetne je važnosti da nazuvice budu od kvalitetnog materijala i da budu udobne za nošenje, jer ritmičarka na dnevnom, nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou provede ogroman broj časova vežbajući u istima.

Održavanje baletanki – nazuvica je jednostavno. Dozvoljeno je mašinsko pranje istih na 30 stepeni.

Submit Your Comment