Gimnastika je bazičan sport. Zašto se to tako kaže? Zbog toga što se ova disciplina nalazi u osnovi svih drugih sportova. Ako pažljivo pogledate, svaki trening započinje istim vežbama koje ima i gimnastika – vežbe zagrevanja, kao i na kraju treninga, vežbe istezanja.

Dakle, gimnastika se deli na sportsku i ritmičku. Ritmička gimnastika je vrlo zanimljiva, jer predstavlja spoj baleta, muzike, plesa i sporta i kao takva veoma je privlačna devojčicama, kojima je jedino i namenjena. Naime, ritmičku gimnastiku ne treniraju dečaci, a sportsku treniraju i jedni i drugi.
Kod sportske gimnastike, akcenat je na snazi i akrobatici, tako da je veoma važno da dete bude spretno, gipko, okretno, brzo... Čak i ako nema ove osobine razvijene u dovoljnoj meri, kroz redovno treniranje, one će se razviti.
Gimnastika je bazičan sport, tako da je veoma lako kasnije preći na bilo šta drugo. Za decu je veoma karakteristično da menjaju mišljenja i interesovanja, posebno u pubertetu, a ako su pre toga trenirala gimnastiku, tada su postavili dobre temelje i ništa nisu propustili, mogu da nastave dalje sa novom disciplinom.

Pošaljite komentar