Ritmička gimnastika je rezervisana za devojčice i devojke, i njom se ne bave dečaci. Jedan od razloga može da bude što su dečaci fokusirani na akrobatiku i svoju snagu, dok su devojčice usmerene na gracioznost pokreta, ples i muziku, koje u sebi sadrži ritmika.

Postoje rekviziti koji se koriste kod ritmičke gimnastike. To su traka, čunjevi, vijača, lopta, obruč. Izbor zavisi od melodije koja prati izvođenje vežbe. Naime, ako bi se uzela traka za brzu melodiju, takmičarka bi se uplela u nju, a isto tako nije prikladno da se vijača koristi za spore melodije.

Na ovaj način se vrši odabir rekvizita. Veoma je važno da se i muzika izabere na osnovu senzibiliteta devojčice. To mogu da budu melodije koje su trenutno popularne, pa to daje naročitu draž, a mogu da budu i note klasične muzike, što doprinosi otmenosti, sofisticiranosti, eleganciji...

Da biste videli kako sve to izgleda, najbolje je da dođete u Gimnastički klub Pobednik, i da osetite deo atmosfere. Deca se obično brzo zaljube u sve što vide, tako da drugi put sama traže da dođu.

Pošaljite komentar