Deca koja imaju mnogo energije, često moraju da imaju dodatne aktivnosti kako bi svoju energiju potrošili. Višak energije i hiperaktivnost često su praćeni, nedovoljnim fokusom na školske i druge obaveze, nesanicom i nemirnošću. Nesanica može biti glavni problem, kod hiperaktivne dece, ali od nje pate i deca koja imaju različiti nivo energije. Problem može biti u tome da odeca rano ustaju, a zatim popodne spavaju, pa kasnije ne mogu da zaspu do kasno u noć.

Ukoliko na dnevnom nivou izbegnu spavanje i uključe sportske aktivnosti, njihova energija će se potrošiti i oni će moći da zaspu u neko normalno vreme.

Nesanica svakako može biti ozbiljan problem, jer može uticati na sve ostale aktivnosti. Umor tokom dana, smanjuje efikasnost u školi i rešavanju domaćih zadataka, dete postaje nezainteresovano tokom dana, dok noću njegova energija raste, što remeti njegov razvoj i bioritam. Dečiji organizam još uvek nije dovoljno razvijen i potrebni su mu svi uslovi, kako bi se normalno razvijao. Pre svega dobar san u određeno vreme, kada telo treba da se odmara, pravilna ishrana, i puno fizičke aktivnosti.

Dete koje je aktivno tokom dana, ide u školu, rešava domaće zadatke, uči i bavi se sportom, troši svoju mentalnu i fizičku snagu, što je veoma važno za detetov razvoj, a uveče prirodno spava u predviđeno vreme.

Kada se taj ritam poremeti, dolazi do disbalansa, koji utiče i na apetit, životnu energiju i elan i koncentraciju tokom dana.

Zato su roditelji ti, koji bi trebalo da izbegnu ove zamke, da svom detetu naprave raspored koji je najbolji za njega, da ga usmere u pravom smeru i da prate njegov razvoj. Takođe, kada primate problem poput nesanice, gubitka apetita i gubita motivacije za učenje, trebalo bi da potraže pomoć stručnjaka. Detetu su potrebne dobre navike i zdrave aktivnosti, kako bi ostvarilo voje potencijale, kako na umnom, tako i na fizičkom polju.

Zato procenite da li vaše dete ima određeni problem ili je samo poremetilo ritam, a sport može biti odličan odgovor, koji će pozitivno uticati na dete.

Pošaljite komentar