Kratak odgovor bi bio da na ritmiku idu samo devojčice, i da je to sport rezervisan samo za njih. Dečaci mogu da treniraju sportsku gimnastiku i tu je sve ono što je njima potrebno – snaga, akrobatika, jačina, brzina, okretnost, spretnost...

Sa druge strane, i ritmika uključuje sve navedeno, ali je ipak prilagođena devojčicama i devojkama, tako da je još jedna dodatna prednost, što izvođenje vežbi prati muzika.

Naime, kada je reč o takmičenjima, tada takmičarka bira koja melodija će pratiti njen nastup, pa u skladu sa tim bira i rekvizit. Za brze melodije se odučuje obično za vijaču ili čunjeve, dok se kod sporih ritmova najviše uklapa lopta ili traka. 

Kada je u toku trening i kada radi zajedno više vežbačica, onda je muzika obično klasika, jer note klasične muzike veoma pomažu da se um rastereti i opusti, a to je i jedan od ciljeva ritmičke gimnastike, kao i gimnastike uopšte -  pronaći savršen balans između uma i tela.

Naime, takmičarke i vežbačice su fokusirane na svoje telo i na tome da svaki pokret, pa čak i onaj najmanji, bude doveden do savršenstva.

Pošaljite komentar