Ritmička gimnastika jedan je od najkorisnijih i najlepših sportova za devojčice. Ona razvija fokus, disciplinu, dobro držanje i eleganciju pokreta, ali ima i svoj umetnički momenat, što kasnije omogućava da sami pravite koreografije i birate muziku.

Ritmička gimnastika je toliko slojevit sport, da su devojčice često toliko opšinjene njime, zbog interesantnih koreografija, pokreta, kostima i rekvizita, da neretko ona postane njihov životni pziv, a neke od njih se odlučuju i da krenu ozbiljnije da se takmiče, pa i da im na kraju ritmička gimnastika postane karijera.

Ipak, ritmička gimnastika je podjednako dobra i kao opcija za rekreaciju i kao životni poziv. Najbolji savet je da svoju devojčicu upišete na časove i da pratite njeno interesovanje, Svakako ne bi trebalo forsirati uspeh, već biti zadovoljan ukoliko se kod vašeg deteta, razviju sve one lepe veštine, koje ritmička gimanstika daje, a to su učenje disciplini, fokus na važne stvari, samostalnost, osećaj za muziku i pokret, razvoj koordinacje, i kreativnosti kroz osmišljavanje pokreta i koreografije.

Preporučuje se da se sa ritmičkom gimnastikom krene što ranije, već sa nekih 5 godina, dok kasnije kako napreduju devojčice mogu da zasluže i uslov za takmičenje na turnirima, evropskim i svetskim prvenstvima, pa na kraju i Olimpijskim igrama.

U ovom sportu postoje i neke kategorije. Sa napunjenih šest godina devojčice mogu dobiti samo 3. omladinsku kategoriju, sa sedam i osam godina, može biti 2. i 1. omladinska kategorija, sa 11 može biti 1. kategorija odraslih, sa 16 može imati zvanje masjtora sporta. kada ostvare uslov za takmičenje, devojke moraju pripremiti posebnu koreografiju sa rekvizitima, kao što su lopte, obruči, trake, a kostimi moraju biti veoma glamurozni i elegantni scenski kostimi.

Ceo efekat nastupa trebalo bi da publiku ostavi bez daha, a prva mesta osvajaju samo najbolji. Ipak, vaše dete se može zadržati i samo na rekreatvnoj ritmičkoj gimnastici i u svemu tome uživati, izgraditi sebe kroz ovaj sport, zdravo telo i eleganciju pokreta koja ostaje za ceo život.


Submit Your Comment