Ponekad roditelje uhvati panika, jer shvate da su propustili neke godine u kojima je dete moglo da trenira a nije. Naravno, vreme ne možemo da vratimo, ali možemo odgovoriti na ovo pitanje iz našeg naslova.

Naime, idealno vreme da se započne sa treniranjem bilo kog sporta je od četvrte do šeste godine, i što ranije, to bolje. Ovo se, ipak, odnosi na situaciju u kojoj želimo da dobijemo profesionalnog sportistu, a ne rekreativca. Kada su deca u pitanju, sport utiče izuzetno povoljno na njihov fizički i psihološki razvoj, tako da je prava odluka da izaberete nešto što dete privlači. Ako ne znate šta je to, birajte gimnastiku. Gimnastika je bazičan sport, i nalazi se u osnovi svih drugih. Svaki trening započinje istim vežbama zagrevanja, a završava se istezanjem mišića. Poenta je u tome da se dete može kasnije lako prebaciti na bilo koji drugi sport, ukoliko tako želi.

Ako vaše dete ima 10 godina i vi mislite da ste zakasnili – niste, jer je uvek pravo vreme da se vežba, i da dete bude fizički aktivno. Sport nema za cilj uvek da iznedri profesionalce, već zdrave ljude u svakom smislu.

 

Pošaljite komentar