Za početak, hajde da napravimo podelu gimnastike, i to bi glasilo ovako: sportska i ritmička gimnastika. Razlika je u tome što sportsku gimnastiku treniraju i devojčice i dečaci, dok ritmiku treniraju samo devojčice i devojke.

Kod sportske gimnastike se stavlja akcenat na snagu, akrobatiku, okretnost, jačinu, spretnost, veštinu u svakom smislu, dok je ritmika nešto nežnija, opuštenija i predstavlja savršen spoj baleta, plesa i sporta. Pored toga, izvođenje vežbi  u ritmičkoj gimnastici prati muzika, i često se biraju poznati moderni ritmovi, ali i note klasičnih melodija.

Rekviziti koji se koriste u ritmičkoj gimnastici su obruč, vijača, traka, lopšta i čunjevi. Kada dođe do takmičenja, tada se takmičarka odlučuju koji rekvizit će da koristi, i prema tome bira i muziku. Naime, traka nije pogodna za brze ritmove, jer bi se vežbačice lako upetljale u nju, pa se zato koristi vijača, na primer. Isto tako, kod laganih melodija, veoma je pogodna lopta i pokreti su pri tome veoma graciozni, puni stila i sofisticiranosti.

Da bi se dobilo najviše poena, potrebno je da vežba bude izvedena ispravno od samog početka do kraja. Ovo se postiže redovnim vežbanjem i treniranje, tako da pobeda na takmičenju predstavlja krunu uspeha. Pošaljite komentar