Ritmička gimnastika je graciozna i moderna veština, koja sadrži tanane niti izražavanja emocija kroz pokret. Kao takva pogodna je za devojčice od najranijeg uzrasta, a njena raznolikost je nepresušna, jer u kasnijoj fazi treniranja, devojčice mogu izraziti svoju invidiualnost kroz kombinaciju i koreografiju osmišljenih pokreta uz muziku. Kombinacije pokreta su beskonačne i upravo u tome leži njena veličanstvenost.

Ritmičku gimnastiku mahom upisuju devojčice, zbog prefinejnih pokreta i muzikalnosti koja je suština ovog sporta. Dečacima više leži gimnastika i akrobatika, a devojčice širom sveta očarane su fantastičnim prednostima ritmičke gimnastike.

Istina je da u prvih nekoliko godina, devojčice treniraju na početnom nivou. U ovoj fazi se trenira disciplina, fokus, tačnost i jasnoća pokreta u grupi, dok se kasnije radi na kombinovanju pokreta i izražavanju individualnih osećanja kroz pokrete.

Istinska čarolija ritmičke gimanstike jeste u tome, što razvija najfinije osećaje i dopušta svakom takmičaru i gimnastičarki da se izrazi. Istovremeno, ritmička gimnastika razvija fokus i discipline, što je jako važno za sve kasnije faze u životu. Gradi fizički i psihički jake individue,, koji osim odličnog zdravlja imaju u zdravu psihu ali mogućnost da ritmičku gimnastiku i pokrete prilagode sebi.

Svaka devojčica može kreirati vlastitu lepotu pokreta, a postojanje muzike, lepih i atraktivnih kostima, kao i mogućnost da nastupaju samostalno, još više pojačava želju da napreduju.

Ritmička gimnastika je jedan od retkih sportova koji nikad ne dosadi,a kreiranje uvek novih i drugačijih elemnata kroz muziku,čini da ona uvek bude inspirativna i izazovna kao na početku.

Većina devojčica od najranijeg uzrasta sanja, da u jednom trenuku ima sopstveni nastup, gde će samostalno kreirati koreografiju i time dati svoj lični pečat.

Ritmička gimnastika može biti i individualni i ekipni sport, a postoji nekoliko kategorija u ritmičkoj gimnastici, to su baby, children, kadetkinje, juniorke, seniorke. 

Na kraju, ritmička gimnastika je odličan izbor i samo kao rekreativni sport, na kome će devojčice naučiti šta znači fokus i disciplina, razviće gracioznost i eleganciju i naučiće da upravlja i vlada pokretom.

Submit Your Comment