Možda ste čuli za izreku koja kaže da ako čovek izgubi bogatstvo, tada nije izgubio ništa; ukoliko izgubi zdravlje, izgubio je pola, a ako nestane volje u njemu, tada je izgubio sve.

Volja je nešto što nas pokreće, pored energije. Ili, drugačije rečeno, volju bismo mogli da nazovemo mentalnom energijom. Potrebno je da imamo motiv i ciljeve, da bismo se pokrenuli, a onda na kraju, i postigli neke zapažene uspehe.

Bavljenje sportom ima jedan veoma dobar aspekt, a to je postizanje samodiscipline. To bi značilo da se deca uče da u određeno vreme moraju da ispune jednu svoju obavezu, a to je prisustvo na treningu. Na treningu, treneri će tražiti da dete pruži svoj maksimu, što njega samog motiviše da se takmiči ne toliko sa drugima, koliko sa samim sobom.

Ovo vodi ka tome da se preskaču granice vlastitih mogućnosti, da budemo bolji od sebe, odnosno, da napredujemo svakoga dana sve više, iz treninga u trening.

Naposletku, kada dođu takmičenja, sav napor se isplati, tako da dolazi prirodno zadovoljstvo sobom i jačanje samopouzdanja. 


Pošaljite komentar